lördag 8 mars 2014

Internationella kvinnodagen - Kampen fortsätter!

GRATTIS PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN, vill en ju lätt säga, och det får och ska vi såklart också säga! Men det är ju också ofrånkomligen så att det är fördjävligt att det ska behöva finnas en sådan här dag. Att det inte är självklart med ett jämställt samhälle, och ännu mindre en jämställd värld. Så mycket orättvisor, våld och förtryck som sker dagligen med den gemensamma nämnaren: Åsikten att kvinnor inte är lika mycket värda som män.

8 mars är en viktig dag, det visar att världen är beredd att uppmärksamma och bekämpa  denna skeva syn. MEN, det är EN dag om året, och självklart räcker det inte med att dessa frågor uppmärksammas extra endast idag (media och politiker lyfter allt som har med detta att göra under en vecka inför Internationella kvinnodagen, men sen blir det oftast väldigt tyst igen...). Kampen för ett jämställt samhälle och en jämställd värld måste ske dagligen, bara att vara medveten om detta och tänka till en gång extra hur vi bemöter varandra utifrån kön och sexuell läggning (och allas våra olikheter över huvud taget!) och inte låta trångsynta kommentarer gå obemärkt förbi gör så mycket! När en reser sig, vågar nästa resa sig, och nästa och nästa och nästa... tillsammans är vi starka!  Du behöver inte stå på plattan med ett plakat i vardera hand varje dag, men den där extra gången du tänker till, den gör skillnad!

Här kommer några länkar till sidor med  fakta om hur det står till med jämställdheten i Sverige och världen idag. Samt info om arbete som görs för att främja jämställdheten och motverka orättvisorna  i världen <3

plansverige.org/flicka
Tjejjouren/feminism/siffror-och-statistik
umo.se/jämställdhet
sverigesradio.se/nyarön/forskningsvärlden/jämställdhet